Uzman Psikologunuz Sıla Bakaç Diyor ki...

GÖLBAŞI 28.03.2025 - 14:13, Güncelleme: 28.03.2025 - 14:17
 

Uzman Psikologunuz Sıla Bakaç Diyor ki...

Çocuklarda duygu düzenleme becerileri...

Sevgili okurlarım, çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi gün içerisinde birçok farklı duygular yaşar. Bilinen en büyük yanlış “Aman o çocuk daha canım ne anlasın” dır. Yalnızca duygularını ifade etmenin yollarını bilmiyor olabilirler ancak duygularının olmadığı anlamına gelmez. Peki duygu düzenleme nedir bunu tanımlayacak olursak; duyguların kontrol altına alınmasıdır. Çocukluktan itibaren duyguların tanımlanması ve kontrol edilmesi yetişkinlikte duygularını daha kolay kontrol edebilmesi anlamına gelir. Çocukluk döneminde beyin gelişimi devam ettiğinden çocukların hayal dünyası daha geniş bu nedenle de duyguları daha çeşitli haldedir. Çocukların duygularını kolaylıkla anlayabilmesine en çok da ebeveynleri yardımcı olmaktadır. -Öncelikle duygular hakkında çocuğunuzla konuşmalısınız. -Korku, üzüntü, sevinç, mutluluk, utanç gibi duyguları tanımlamalısınız. -Duygulardan bahsederken jest ve mimiklerinizi kullanmalısınız. -Çocuğunuzun duygusuna destek olmalı ve onu anladığınızı göstermelisiniz. -Çocuklar taklit yoluyla öğrendiğinden ona duygusunu nasıl yansıtması gerektiği konusunda örnek olmalısınız. -Çocuğunuzla duyguları konuşmak için oyunlar bulmalısınız. Duygular bazen yetişkinler için bile ifade edilmesi zor hale gelir ki çocuklar için bu daha zordur. Duyguları ifade etmenin birçok yolu vardır ancak oyun her zaman çocuklar için daha işlevseldir. Çocuklarla oyun oynarken duygularınızı ifade edebileceğiniz oyunlardan bahsedecek olursak: -Çocuk çizme oyunu: Öncelikle bir çocuk çizmek ve daha sonrasında duyguları konuşmak sonrasında ise hangi duyguyu bu çocuk bedeninin neresinde ve en çok hangisini hissediyor onu çizmesi istenir. -Duygu balonları: Çocukla beraber balonlar şişirilir ve üzerine olumlu duygular çizilir. Sonrasında havaya atılır müzikle beraber ve sona erdiğinde hangi balonun adı ne ve neden mutlu olmuş olabilir gibi sorular sorulur. -Hayvan güvende: Çocuğun sevdiği bir hayvan seçilir. Daha sonrasında örneğin bu köpekse; “Bu köpek neden korkmuş olabilir”, “Ona ne söylemek istersin” ya da “Kendini iyi hissetmesi için ne yapabiliriz” gibi sorular sorulur. Bu oyunları oynayarak ya da kendi kurduğunuz oyunlarla da duygular hakkında konuşmak mümkündür. Böylelikle çocuk duygusuna yabancı olmaktan kurtulur ve aşinalığı arttıkça duygusunu düzenleme becerisi de artar. Duygular sayesinde hem kendisini tanır hem de başkalarıyla iletişim kurarken duygularını kolaylıkla ifade edebilir. Bir sonraki konumuz olan “Sosyal izolasyon nedir?” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Sevdiklerinizle huzur, sevgi, sağlık ve neşe dolu nice bayramlar diliyorum. Online ve yüz yüze psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız ya da aşağıda belirtilen numarayı aramanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 140 76 77 arayabilirsiniz. Instagram:psk.silabakac  
Çocuklarda duygu düzenleme becerileri...

Sevgili okurlarım, çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi gün içerisinde birçok farklı duygular yaşar. Bilinen en büyük yanlış “Aman o çocuk daha canım ne anlasın” dır. Yalnızca duygularını ifade etmenin yollarını bilmiyor olabilirler ancak duygularının olmadığı anlamına gelmez. Peki duygu düzenleme nedir bunu tanımlayacak olursak; duyguların kontrol altına alınmasıdır. Çocukluktan itibaren duyguların tanımlanması ve kontrol edilmesi yetişkinlikte duygularını daha kolay kontrol edebilmesi anlamına gelir. Çocukluk döneminde beyin gelişimi devam ettiğinden çocukların hayal dünyası daha geniş bu nedenle de duyguları daha çeşitli haldedir. Çocukların duygularını kolaylıkla anlayabilmesine en çok da ebeveynleri yardımcı olmaktadır.

-Öncelikle duygular hakkında çocuğunuzla konuşmalısınız.

-Korku, üzüntü, sevinç, mutluluk, utanç gibi duyguları tanımlamalısınız.

-Duygulardan bahsederken jest ve mimiklerinizi kullanmalısınız.

-Çocuğunuzun duygusuna destek olmalı ve onu anladığınızı göstermelisiniz.

-Çocuklar taklit yoluyla öğrendiğinden ona duygusunu nasıl yansıtması gerektiği konusunda örnek olmalısınız.

-Çocuğunuzla duyguları konuşmak için oyunlar bulmalısınız.

Duygular bazen yetişkinler için bile ifade edilmesi zor hale gelir ki çocuklar için bu daha zordur. Duyguları ifade etmenin birçok yolu vardır ancak oyun her zaman çocuklar için daha işlevseldir.

Çocuklarla oyun oynarken duygularınızı ifade edebileceğiniz oyunlardan bahsedecek olursak:

-Çocuk çizme oyunu: Öncelikle bir çocuk çizmek ve daha sonrasında duyguları konuşmak sonrasında ise hangi duyguyu bu çocuk bedeninin neresinde ve en çok hangisini hissediyor onu çizmesi istenir.

-Duygu balonları: Çocukla beraber balonlar şişirilir ve üzerine olumlu duygular çizilir. Sonrasında havaya atılır müzikle beraber ve sona erdiğinde hangi balonun adı ne ve neden mutlu olmuş olabilir gibi sorular sorulur.

-Hayvan güvende: Çocuğun sevdiği bir hayvan seçilir. Daha sonrasında örneğin bu köpekse; “Bu köpek neden korkmuş olabilir”, “Ona ne söylemek istersin” ya da “Kendini iyi hissetmesi için ne yapabiliriz” gibi sorular sorulur.

Bu oyunları oynayarak ya da kendi kurduğunuz oyunlarla da duygular hakkında konuşmak mümkündür. Böylelikle çocuk duygusuna yabancı olmaktan kurtulur ve aşinalığı arttıkça duygusunu düzenleme becerisi de artar. Duygular sayesinde hem kendisini tanır hem de başkalarıyla iletişim kurarken duygularını kolaylıkla ifade edebilir.

Bir sonraki konumuz olan “Sosyal izolasyon nedir?” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Sevdiklerinizle huzur, sevgi, sağlık ve neşe dolu nice bayramlar diliyorum.

Online ve yüz yüze psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız ya da aşağıda belirtilen numarayı aramanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir.

Randevu için:0 (552) 140 76 77 arayabilirsiniz. Instagram:psk.silabakac

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve golhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat etanj armatür juul iqos iluma