Ali İhsan Güçlü: Hırs ile siyaset yapılmaz

Gölbaşı Belediye Meclisi Nisan ayı meclis toplantısında konuşan MHP Meclis Üyesi Ali İhsan Güçlü, denetim komisyonu raporu ile ilgili görüşlerini ifade ederek, belediye yönetimine eleştirilerde bulundu.

“Kamu yararı düşünülmeli”

Denetim komisyonunun görev ve sorumluluklarından bahseden Güçlü, belediyenin yapmış olduğu ihaleleri de sorguladı.

“Mali verilerin dikkatli incelenmesi birinci derecede harcama yetkililerine büyük kolaylıklar sağlayacaktır” diyen Güçlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Harcama birimindeki yetkili ve görevliler bu noktada iyi yetişmiş ehliyet ve liyakat sahibi yüksek donanımlı ve kamu yararını önceleyen hukuki çerçeveden çıkmadan görevlerini yapmalıdır. Burada bizlerin vermiş olduğu önergeler komisyonlardan geçerek belediyemizin o konuyla ilgili bir maddi karşılık ayırmasına sebep teşkil etmektedir.

Ayrıca başkanlık makamından gelen ve burada oy çokluğu ya da oybirliğiyle geçen başkanlık yazıları da Belediyenin bir maddi karşılık ayırmasına sebep teşkil etmektedir son olarak da planlama yapan birimlerin vermiş olduğu kararlar sonucu ilgili müdürlük bütçeleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu üç şekilde harcamaya sebep olan kararların alınmasında son derece dikkatli olunmalı ve kamu yararı öncelenmelidir. Bu noktada hepimiz sorumlu ve bilinçli davranmak durumundayız. İstatistikî verilere önem verilmeli ve bir işin yapılıp yapılmaması kararı verilirken bu veriler dikkate almalıdır. Çünkü sizin bir kararınızla o işle ilgili belediyenin bütçesinde eksilme olmaktadır.

Harcama yetkilileri Satın Alma Birimi personeli ve en önemlisi üst bürokratlar planlama yetkilileri yıl içerisinde çeşitli eğitim programlarına katılmalıdır. bunun sonucunda yüksek tecrübeli, bilgili kendisini güncellemiş iş arkadaşlarınız olacaktır. Aynı dili konuştuğumuz insanlarla belirlenen hedefleri daha az enerji harcayarak ulaşma imkanı bulacaksınız toplam 22 müdürlük ile hizmet eden 18 aktif müdürlük belediyemiz birimleri arasında koordinasyon eksikliği göze çarpmaktadır eğitim ve bilgilendirme seminerleri olumsuzluğun azalmasına koordinasyon ve uyumun artmasına zemin hazırlayacaktır.

“Faturalarda genel ibare kullanılması doğru değil”

4734 Sayılı Kanunun 21’inci maddesi B bendi doğal afetler, salgın hastalıklar, can  ve ya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.

Kanun koyucu pazarlık usulü ile yapılacak ihaleleri 21’inci maddede belirlenmiştir. Bu bendin mesnet gösterilmesi hususunda takdirlerinize sunuyorum (21 F Maddesi).

Bazı müdürlüklerimizin kendi imkân ve kaynaklarını kullanarak düşük maliyetli iş üretim ve hizmet sunmalarını olumlu karşılıyor bu anlayışın artarak devamını diliyoruz.

Alınan faturalarda genel ibarelerin kullanılması doğru değildir (muhtelif yemek genel tadilat muhtelif civata inşaat işleri gibi)

62. madde I Bendi; Ek 30/07/2003-49 64/38 madde) Bu kanun 21 ve 22 maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin yüzde onu Kamu İhale Kurumu'nun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.

“Doğrudan teminin üstünde alım yapılıyor”

Yaklaşık 2016 yılında 148 milyon olarak kabul ettirilen ve yine yaklaşık olarak 142 milyon tahsilâtı olan bütçenin 42 milyon Fen İşleri Bütçesi Sayıştay denetçilerinin de olduğu için inceleyememiştir. Dolayısıyla 62’nci maddenin I bendinde belirlenen limit açığının olup olmadığı, olduysa yüzde kaç olduğunu söylememiz doğru olmaz, fakat şunu söyleyebiliriz ki ilgili birimlerimiz bu limiti dikkat etmiyor ve şu andaki aktif 17 müdürlük doğrudan temin limitinin üstünde bir alım yapmıştır. Şu eksikliği de gördük ki iç denetimi ve kontrolü yapacak teknik altyapı sistemi ve uygulanan bilgisayar programları yetersiz, yöneticinin sağlıklı kararlar almasını zorlaştıracak nitelikte.

Doğrudan teminlerin azaltılması, kurumsal düzenlemeyle üç teklif yerine beş teklif alınması.

Ayrıca 19. madde açık ihale usulüdür; bütün isteklerin teklif verebildiği usuldür; yıllık ihtiyacımızı belirlerseniz bir seferde alır iseniz çözmüş olursunuz.

Tanıtım organizasyon tefrişat ve matbaa kalemlerinde ki yapılan harcamaların bütçedeki oranın azaltılması doğru olacaktır. ilgili bütün müdürlükte bütçeleri bütçelerinin tasarrufa gidilmesi kamu yararınadır.

“Hamaset yapmak istemiyoruz”

Hamaset ajitasyon yapmak istemiyoruz fakat özellikle bu son günlerde ülkemizin ve toplumumuzun yaşadıklarını dikkate alarak bu ülkenin her karış toprağını aziz bildiğimiz gibi kamunun bütün imkan ve kaynaklarını da aziz ve kutsal bilmemiz gerektiğini amiyane tabirle her kuruşu aziz ve kutsal biliyor ve hassasiyetin artmasını dilek ve temenni ediyoruz.

“Hırs ile siyaset yapılmaz”

Son söz olarak adalet her şeyi gel yerine koymaya denir. Hukukta bu işte işin bir sistem haline gelmesidir. Denetleme fonksiyonu da bu işin en önemli bir bölümünü oluşturur. Sosyal değerlerin beslediği kamusal vicdanın üzerine yüklediği ağır bir sorumlulukla bu denetleme görevini yerine getirdik. Şunu belirtmek istiyoruz ki denetlemesini yaptığımız işlerin şekli ve mahiyeti ile ilgili usul noktasında tespit ettik ve tavsiye ettiğimiz düzenlemeler yapılması, daha şeffaf hesap verebilir bir işleyişin vücut bulmasını sağlayacaktır. Böylece de kamusal vicdanını rahatlatacak bir sonuç ortaya çıkacaktır.

Siyaset mekanizmasını topluma hizmet için bir araç olarak görüyoruz. Siyasetin hırs ile yapılmasını da tasvip etmiyoruz. Aklıselim ile hareket ederek kamunun yararına işlev üslenen bir kurum olarak gördüğümüz siyaset mekanizmasının bize sunduğu imkânla gerçekleştirmiş olduğumuz denetimin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.