‘Sağlığı İşaret Ediyoruz’ Projesi kapsamında Türk İşaret Dili eğitimi verildi
Gölbaşı Kaymakamlığı Koordinasyonunda İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ‘Sağlığı İşaret Ediyoruz’ projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezi tarafından ücretsiz olarak, Gölbaşı Sağlıklı Hayat Merkezinde çalışan doktor, hemşire, memur, hizmetli gibi tüm personele Türk İşaret Dili eğitimi verildi.
TÜİK verilerine göre ülkemizde 360 Binden fazla ağır işitme engelli ve hiç duymayan (S/sağır) vatandaşımız yaşamaktadır. Bu kişiler için Bakanlık tercüme imkanları (ESİM, 112 vb) sunmaktadır. Bununla beraber hizmetlerin işaret dilinde doğrudan verilmesi, iletişimi, mahremiyeti ve önerler ile tedaviye uyumu arttırmaktadır. Sürekli ve etkili iletişim, özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin sunumu ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edindirmede çok önemlidir.
Ülkemizde ilk defa bir sağlık kurumunun tüm personeli gönüllü olarak Türk İşaret Dili (TİD) öğrenmiş ve bu dilde konuşmaya başlamıştır.
3 Aralık Engelliler Günü ve 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Gölbaşı İlçe Halk Eğitim Müdürü Mustafa Kaya, Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ülgen Güllü ve Türk İşaret Dili Eğiticisi Sema Tekin’in katılımları ile Gölbaşı Sağlıklı Hayat Merkezinde ASUDER (Anadolu Sessiz Umutlar Derneği) Başkanı Sinan Yıldırım ve 35 dernek üyesine sağlık eğitimi, kanser taraması, hipertansiyon taraması, fizyoterapi, psikolojik danışmanlık, sigara bırakma polikliniği gibi Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen hizmetler tamamen Türk İşaret Dilinde sunulmuştur.
10 Aralık 2022 tarihinde Açılışı yapılan Sağlığı İşaret Ediyoruz Projesinin devamında Ankara’da yaşayan S/sağır vatandaşlarımızın, bir ilk olan bu merkezden hizmet almaları için diğer ilçelere de duyuru yapılarak proje kapsamında hizmet verilmesi planlanmaktadır. Bir ilk olarak, tüm gönüllü olabilecek kurum ve meslektaşlarımıza örnek olmak ve anadili Türk İşaret Dili olan binlerce vatandaşımıza derman olmak istiyoruz.