TÜRKSAT 6A uzaya fırlatıldı…
Türkiye’de yerli olarak geliştirilip üretilen ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, Türkiye saatiyle 02.30’da Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı.
35,5 DAKİKA SONRA YÖRÜNGESİNE YERLEŞTİ
Falcon 9’un ilk aşaması planlandığı gibi kısa bir süre sonra Dünya’ya geri döndü. Kalkıştan yaklaşık 8,5 dakika sonra Atlas Okyanusu’nda konuşlanmış olan SpaceX’in Just Read the Instructions adlı insansız dron gemisine iniş yaptı. Türksat 6A ise kalkıştan 35,5 dakika sonra yörüngesine yerleşti. Fırlatmadan 67 dakika sonra ise uydudan ilk sinyal alındı. TÜRKSAT 6A’nın başarıyla uzaya gönderilmesi ve 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşmesi sonrasın uydunun sistemleri bir dizi kontrolden geçecek. TÜRKSAT 6A, en az 1 ay sürecek testlerin ardından TÜRKSAT tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 65’İNDEN FAZLASINA ULAŞILABİLECEK
Dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak TÜRKSAT 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek. 8,4 kilovat güce sahip, 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki TÜRKSAT 6A ile TÜRKSAT’ın yayın kapsamı ciddi oranda genişleyecek. Şu anda faaliyette olan uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, TÜRKSAT 6A ile kapsama alanına girecek ve böylelikle 5 milyar insana ulaşılacak. Bu, dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilmek demek.
TÜRKSAT 6A’NIN HİZMET ÖMRÜ YAKLAŞIK 15 YIL
TÜRKSAT 6A, yüzde 80’in üzerindeki yerlilik oranıyla TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) üretildi. TÜRKSAT 6A Projesi’nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT müşteri, TÜBİTAK Uzay Proje Yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer alıyor. TÜRKSAT 6A’nın hizmet ömrünün yaklaşık 15 yıl olduğu belirtiliyor ve içerisinde 16 yıldan uzun bir süre yetecek yakıt bulunuyor.
TOPLAM 84 EKİPMAN YERLİ OLARAK ÜRETİLDİ
Proje sürecinde uydunun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 23 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak üretildi. Bununla birlikte TÜRKSAT 6A ile Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp, uzaya gönderebilen 11 ülke arasında yerini almış oldu. Gelecekteki en önemli gelişme ise bu uyduların Türkiye’den fırlatılmasını sağlamak olacak. Bu alanda da çalışmalar devam ediyor.