İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanlığı 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde özel bir program düzenledi...
İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıya; İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı, Genel İdare Kurulu Üyesi, Emekli Albay Kevser Koyuncu Ofluoğlu, İYİ Parti, İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Mahmut Aksoy, İYİ Parti Gölbaşı önceki dönem İlçe Başkanı Fatma Özden Türkay, İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkan yardımcıları; Pınar Haktanır ve Ayşegül Sönmez ve Gölbaşılı kadınlar katıldı.
Toplantı da kadın haklarına dair farkındalık oluşturmak, kadınların iş gücüne katılımını sağlamak, eğitimde fırsat eşitliği ve şiddete karşı mücadele gibi konu başlıklarına değinildi.
“HAKLARIMIZIN KIYMETİNİ BİLMİYORUZ”
İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Mahmut Aksoy, kadınların haklarının korunması gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim kadınlarımıza dünya da hiç bir ülkenin vermediği hakları verdi. 1930 yılında belediye meclis üyeliği, muhtarlık, 1934 yılında milletvekilliği seçme seçilme hakkı verdi. Maalesef millet olarak bir eksikliğimiz var. Zorla almadığımız haklara sahip olurken biraz zorlanıyoruz. Haklarımızın kıymetini bilmiyoruz. İnşallah elimizdeki hakları kaybetmeyiz. Haklarımızı savunuruz.” dedi.
“1926 YILINDA KANUNLA BERABER HUKUK ÖNÜNDE BİR BİREY KABUL EDİLDİK”
İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Kevser Koyuncu Ofluoğlu, tarihsel süreçte kadınlara verilen haklara dikkat çektiği konuşmasında; “Nadir günlerden biri bu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü var, bugün de Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verdiği gün ve aynı zamanda Dünya Kadın Hakları Günü. Senede bir ya da iki kez anılıyoruz. Konu 1926’ya dayanıyor. Türk Medeni Kanunu kabul edilmeden önce çok eşlilik vardı, kadının şahitliğinde iki kadın bir erkek yerine geçiyordu, mirasta hak yoktu, boşanmalarla ilgili hiçbir hak yoktu boşanma erkeğin iki dudağının arasındaydı. Buradaki mesele, bir birey olarak kabul edilebilmemizdir. Yani biz mirasta bile eşit hak alamayız. Kanun var ama uygulamada bir şey yok. 1926 yılında, o kanunla beraber diğer erkeklerle hukuk önünde bir birey kabul edildik. Nüfusun yarısını oluşturuyoruz. Kadınlar bir işi yaparken her şeyi düşünürler. Kanunlar verilmiş, birçok haklar tanınmış, 1935’te ilk mecliste 17 kadın varmış ve oran çok yüksekmiş. Bizim tüzüğümüzde yüzde 25 oranında cinsiyet kotası var.” dedi.
“KADIN, TÜRKİYE’NİN DEVAMI İÇİN ÖNEMLİ”
Konuşmasına dünyadan örnekler vererek devam eden Ofluoğlu; “Bir yönetim oluşturacaksan en az yüzde 25’i farklı olacak diyor. Tamamı erkek veya tamamı kadın olamaz. Siyasette temsilde eşitlik yok. Bunun eşitlenmesi için bütün partilerde fermuar sistemi olmalı. Fermuar sistemi olursa adayların da seçilenlerin de yarısı kadın yarısı erkek olur. Dünyada da ülkemizde de ciddi bir gelişim, ciddi bir ilerleme var. Geçmiş Türk devletlerinin güçlü olmasının en önemli nedeni güçlü aile yapısıdır. Bu nedenle çocuklarımızı bilinçli yetiştirmeliyiz. Topluma faydalı birer birey olarak yetiştirmeliyiz. Çok değerlisiniz. Bu ülke için vazgeçilmezsiniz, toplumun yarısını oluşturuyoruz. Kadın, Türkiye’nin devamı için de önemli.” dedi.