Gölbaşı'nda Sokak Hayvanları sorunu çözülüyor...
Gölbaşı'nda Sokak Hayvanları sorunu çözülüyor...
Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Haziran ayında açılacak
Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Haziran ayında açılacak
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek öncülüğünde başlatılan ve yapımı devam eden Türkiye’nin en donanımlı ve modern ‘Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde sona gelindi.
Gölbaşı Gölbek Mahallesi’nde 50 bin metrekare üzerinde hayata geçecek olan Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gazetecilere gezdiren Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, Gölbek Mahallesi’nde 50 bin metrekare alanda inşa ettikleri Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ni Haziran ayında hizmete açacaklarını söyledi.
Can dostları sokaklarda maruz kaldıkları tehlikelerden korumak, aynı zamanda sokak hayvanlarından korkan ve endişe eden vatandaşların özellikle çocukların endişelerini azaltmak amacıyla yola çıktıkları projenin detaylarını aktaran Şimşek şunları söyledi:
“Yasa gereği normalde bu işlerin Büyükşehir Belediyesi’nde olması gerekiyor. Gölbaşı Belediyesi olarak Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra harekete geçtik ve bir alan araştırması yaptık burayı belirledik. Köylülerimizle istişare ederek, Gölbaşı Belediyesi'nin kendi arsası üzerine bu merkezi yaptık. Bu alan kendi arsamız, tamamen kendi imkânlarımızla burayı yaptık. Burayı yapmakta ki amacımız insanlarımızın rahat ve huzurlu yaşamalarını sağlamak ve sokak yavanlarını huzurlu ve güzel bir ortamda muhafaza etmek.” dedi.
" ABB 50 MİLYON TL’LİK BİR BARINAK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEDİ"
Başkan Şimşek Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni(ABB) de eleştirerek şunları söyledi:
"Gölbaşı’nın bütçesi belli, Büyükşehir’in bütçesi belli. Büyükşehir Belediyesi 36 milyarlık bir bütçeye sahip. Ama üç yılda 50 milyon TL’lik bir barınak projesini hayata geçirmedi.
BİZ BİTİRİYORUZ ABB BİTİREMEDİ
Büyükşehir’in elini taşın altına koyması gerekiyor. Büyükşehir’in yaptığı yer 90 bin metrekarelik biz Gölbaşı Belediyesi olarak 50 bin metrekarelik alana yaptık. Biz üç ay önce başladık, 45 günde inşa ettik, 15 gün sonra bitiriyoruz, Büyükşehir üç yılda bitiremedi.
BU NE SİYASETE, NE AHLAKA, NE DE İNSANLIĞA SIĞAR
Kimsenin Gölbaşı’nın huzurunu kaçırmaya hakkı yok. Buradaki insanların aklıyla oynamasınlar. Biliyorsunuz Gölbaşı’nda Büyükşehir’in barınağı var. Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine oraya biz kamera koyduk. Oradaki hayvanları zaman zaman sokağa bırakıyorlar, bırakmasınlar. Zaman zaman kapıyı açıyorlar azaltıyorlar. Hem hayvanlara hem de insanlara zulüm ediyor. Bunların yapılması doğru bir şey değil. Bu ne siyasete, ne ahlaka, ne de insanlığa sığar. Çözüm yapılacaksa el ele verip, omuz omuza verip yapılmalı. Bütün Ankara’nın sorunu bu. Ankara’nın problemi olduğu için, birbirimize yardımcı olmamız gerekiyor. Birbirimizin işini zorlaştırmamamız gerekiyor. Bizim bu soruna köklü bir çözüm bulmamız gerekiyor.
"BİZİM İLÇEMİZE KÖPEK GETİRİP BIRAKMAK BİR ÇÖZÜM DEĞİL"
Başkan Ramazan Şimşek ilçe belediye başkanlarına da seslenerek şunları söyledi: "Biz burada başka belediye çalışanlarının köpekleri Gölbaşı’na bırakırken de yakaladık. Köpekleri getirip otobana attılar, hayvanlar karşıdan karşıya geçerken kazalar oldu hayvanlar öldü, insanlar öldü. Bütün belediye başkanlarına buradan sesleniyorum. Bizim ilçemize köpek getirip bırakmak bir çözüm değil. Toplayıp götürüp başka yere bırakmak çözüm değil. Tam tersine bunlar günah işliyor. Hem de insanların kul hakkına giriyorlar. Bu devam ediyor, biliyoruz. Bunlar bir şeyi çözmüyor tamamen işleri zorlaştırıyor. Herkes elini taşın altına koysun, Ankara’da hepimiz yaşıyoruz el birliğiyle bu sorunu çözmeliyiz. İnsanlarımızı nasıl rahat yaşatabiliriz, hayvanlarımıza nasıl rahat bir ortam oluşturabiliriz bunlara bakmak gerekiyor.
"BİZ EVLERİMİZDE HUZURLA GÜVENLE YAŞARKEN ONLARI KAPI ÖNÜNDE BIRAKAMAZDIK"
Biz Gölbaşı Belediyesi olarak güzel bir alanda güzel bir mekân oluşturduk bu herkese örnek olmalı. Öncelikle Büyükşehir olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalı.
Görüyoruz ki can dostlarımız şehir içinde bazı zorluklar yaşıyor, trafik kazalarıyla canlarını kaybediyor. Kimi açlık, susuzluk ve hava koşulları ile mücadele ederken yaşama haklarından oluyor. Biz evlerimizde huzurla güvenle yaşarken onları kapı önünde bırakamazdık. Dostlarımızı bir yere kapatmaktan ziyade onlara doğal yaşam alanı oluşturuyoruz. Serbestçe gezebilecekleri, doğal ahşap kulübelerinin olduğu kafeslenmeyecekleri, kendilerine ve çevreye zarar vermeden yaşayabilecekleri bir alan sağlayacağız. Bu alanda yine köpeklerimizin her türlü bakımları ile ilgilenecek veteriner hekimlerimiz ve eğitmenlerimiz görev yapacak. Türkiye için çok önemli bir alan olduğunu düşünüyoruz.”
PROJEMİZ TÜRKİYE ‘YE ÖRNEK OLACAK
Gölbek Mahallesi’nde 50 bin metrekarelik alana inşa edilen Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 milyon TL’ye mal oldu. 250 padoğun yer aldığı 2 bin hayvan kapasiteli merkezde can dostlar için 5’er bin metrekarelik alanlara sahip dört tane serbest dolaşma alanı bulunuyor. Açık ve kapalı alanlara sahip merkezde tüm aşılama, kısırlaştırma ve ameliyat operasyonları gerçekleştirilebilecek. Yavru, hasta, agresif ve tehlikeli türler ayrı ayrı bölümlerde olacak. Merkeze gelen hayvanlar ilk önce iki temizleme havuzuna girerek solüsyonlu sulardan geçip arınacaklar daha sonra karantinaya girecekler. Karantinadan sonra ameliyathanede kısırlaştırılacaklar. Bekleme sürelerinin ardından yasa gereği alındıkları yere geri bırakılacaklar. Profesyonel olarak yürütülecek süreçle ilçede hayvan popülasyonunun kontrol altında tutulması amaçlanıyor. Merkezde dört veteriner ve 10 personel görev alacak. Dört tane de tam donanımlı ‘Patili hayvan nakil aracı’ hizmet verecek. Merkezde 150 tane de üç bölmeli belediyenin kendi yaptığı renkli tahta kulübeler var. Gölbaşı’nın sokak ve caddelerindeki sokak hayvanları toplanarak burada kısırlaştırılacak. Sokak hayvanları sorununun kısırlaştırma ile çözülebileceğine dikkat çeken Başkan Ramazan Şimşek, “Biz burada minimum günlük 20 hayvanımızı kısırlaştıracağız. Aylık bine yakın hayvanı kısırlaştırmış olacağız” dedi.
Hayvanseverlere de çağrı yapan Başkan Şimşek “Onlar da duyarlı, Gölbaşı Belediyesi olarak onlara destek olduk, olmaya da gayret gösteriyoruz. Tonlarca mama aldık, kendilerine verdik. Buraya gelsinler, yeri görsünler, baksınlar, hayvanları beslesinler. Türkiye’de ilçe belediyeleri bazında böyle bir yer yok. Örnek bir proje” diye konuştu. Gölbaşı Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi hayvan sahiplerine otel hizmeti de verecek.
DOĞAYA DOST BİR TESİS YÜKSELİYOR
Projenin diğer detaylarını da aktaran Şimşek “Tesisimizde 1500 metrekare alanda köpek eğitim parkuru ve 3 farklı bölgeden oluşan toplamda 10.000 metrekare doğal yaşam alanı ve bu alan içerisinde yaklaşık 500 adet korumalı köpek kulübesi bulunacak. Tesiste kullanılan arıtma tesisi sayesinde sulamada ve temizlikte kullanılan sular geri dönüşüm yöntemi ile tekrar kazandıracak olup, doğaya dost bir tesis oluşturulması amaçlanmaktadır. İçerisinde çeşitli yapılarımız ve idari binalarımız mevcut. Bu idari binamızın içinde dostlarımıza kısırlaştırma yapabileceğimiz bir ameliyathane var. Ayrıca alanda eğitim ve veterinerlik hizmeti de vereceğiz. Burada örnek veriyorum karantina bölgesi olacak. Hasta hayvanlarımızı diğer hayvanlar ile bir araya getirmeyecek, başka bir alanda misafir edeceğiz. Anne ve yavru canları da diğer canlılar tarafından zarar görmemeleri için ayrı bir bölümde tutacağız. Eğitime ihtiyacı olan canlılarımız var. Onlar için de ayrı bir bölüm hazırladık. Buradaki eğitmenlerimiz ile onları eğitime tabi tutacağız. İrtibat merkezleri kurulup, 7/24 güvenlik önlemi alınacak” dedi.
Yaşam Alanının Detayları
Bu alanlarda;
Karantina Bölümü
Yavrulu Köpekler Bölümü
Küçük Köpekler Bölümü
Büyük Köpekler Bölümü
Eğitim Gören Köpekler Bölümü
Ameliyat sonrası gözlem bölümü
Yaklaşık 200 metrekare idari bina içerisinde ameliyathane ve veteriner odaları (hepa filtreli olacak şekilde mikrobik ortam oluşmasını engelleyici şekilde dizayn edilmiş ve imal edilecektir)
Tesisin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile 300 metrekare depolama binası içerisinde tesise ait mama deposu, soğuk hava ve temiz su depoları ile arıtma tesisi bulunmaktadır.
Tesisimizde 1500 metrekare alanda köpek eğitim parkuru ve 3 farklı bölgeden oluşan toplamda 10.000 metrekare doğal yaşam alanı
Bu alan içerisinde yaklaşık 500 adet korumalı köpek kulübesi
Tesiste kullanılan arıtma tesisi sayesinde sulamada ve temizlikte kullanılan sular geri dönüşüm yöntemi ile tekrar kazandıracak olup, doğaya dost bir tesis oluşturulması amaçlanmaktadır.
Tanıtım programına; Basın mensupları, AK Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Selim Akceylan, MHP Gölbaşı İlçe Başkanı Serdar Tekin, Gölbaşı Belediye başkan yarımcıları, Gölbaşı Belediye meclis üyeleri katıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.