Uzman Psikologunuz Sıla Bakaç Diyor ki... İlişki Bağımlılığı

GÖLBAŞI 20.03.2025 - 16:32, Güncelleme: 20.03.2025 - 16:35
 

Uzman Psikologunuz Sıla Bakaç Diyor ki... İlişki Bağımlılığı

Sevgili okurlarım, hayatla birçok bağlamda birden fazla unsurla ilişki içerisindeyiz.

Kurduğumuz ilişkilerin kimisi sağlıklı olarak nitelendirilebilirken kimisi de bağımlılık haline gelmektedir. İlişki bağımlılığı dediğimiz şey bireyin kendi değerini ve kimliğini dışsal unsurlarla ilişkilendirmesidir. İlişki bağımlılığı olan kişilerde; düşük benlik algısı, kontrol etme ihtiyacı, duygusal ilişkilerde sağlıklı sınırlar koyamama ve kendi kimliği ile duygusal ilişkisinin iç içe geçme hali görülür.  Kişi yaşadığı ilişkiyi kendisiyle bütünleştirir ve ilişkiyi kendi kimliği haline getirerek bağımlılık yaratır. Bunun nedenine baktığımızda; travmaların, olumsuz çocukluk deneyimlerinin, bağlanma stillerinin, düşük öz saygının etkili olduğuna şahit oluyoruz. Peki nedir bu ilişki bağımlılığının belirtileri? -İlgi ve sevgi odağında olma ihtiyacı  -Değersizlik, yetersizlik, onaylanma ihtiyacı ve düşük öz saygı -Kendi kararlarının olmaması ve “hayır” diyememek -İlişkide karşı tarafı sürekli kontrol etme davranışı -Özel alana saygı duymama ve kendi sınırlarının koyulmaması buna bağlı olarak sürekli birlikte olma isteği -Terk edilmekten ve sevilmemekten korkma -Geçmiş ilişkilerinde olumsuz deneyimler yaşanması  -İlişkisi olmadığı taktirde kişinin sanki tüm değerlerini kaybedeceği düşüncesi İlişki bağımlılığı kişiden kişiye ve ilişkiden ilişkiye farklılık gösterir ancak yukarıda bahsedilen maddelerden ortak olarak çıkarım yapmak mümkündür.  İlişkilerde bağımlılık oluşturan davranışlar ise: -Kendi ihtiyaçlarını görmezden gelmek -Sınır ve özel alanların olmaması  -Partnerin sevgi ve onay ihtiyacına aşırı ihtiyaç duyma -Düşük öz saygı ve kendine değer vermeme -Kontrol edici davranışların sıklığı -İlişkide sıkça yaşanan sorunlar olarak görülebilir. Birçok birey kendi kurduğu ilişki konusunda az fikir sahibidir. Öncelikle kendinizi ve partnerinizle aranızdaki ilişkinin dinamiğini incelemek beraber ilişkinin değerlendirmesini yapmak şeffaflığı getirecektir. Buraya kadar konuştuğumuz belirtilerden çoğunu yaşıyor ancak ne yapacağınızı bilmiyorsanız öncelikle: -İlişkinizi değerlendirmeli ve farkındalıkla yaşamalısınız -Kendi sınırlarınızı oluşturmalı ve partnerinizin sınırlarına saygı duymalısınız -Öz saygınızı artırmaya yönelik çalışmalar yapmalısınız  -İlişkiden beklentinizi ve ne istediğinizi gözden geçirmelisiniz -Bağlanma stilleri hakkında bilgilenmelisiniz Ve en önemlisi kendi kendinize halledemediğiniz durumlarda muhakkak profesyonel bir destek almalısınız.  Bir sonraki konumuz olan “Çocuklarda duygu düzenleme becerileri” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle.  Online ve yüz yüze psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız ya da aşağıda belirtilen numarayı aramanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir.  Randevu için:0 (552) 140 76 77 arayabilirsiniz. Instagram:psk.silabakac
Sevgili okurlarım, hayatla birçok bağlamda birden fazla unsurla ilişki içerisindeyiz.

Kurduğumuz ilişkilerin kimisi sağlıklı olarak nitelendirilebilirken kimisi de bağımlılık haline gelmektedir. İlişki bağımlılığı dediğimiz şey bireyin kendi değerini ve kimliğini dışsal unsurlarla ilişkilendirmesidir. İlişki bağımlılığı olan kişilerde; düşük benlik algısı, kontrol etme ihtiyacı, duygusal ilişkilerde sağlıklı sınırlar koyamama ve kendi kimliği ile duygusal ilişkisinin iç içe geçme hali görülür. 

Kişi yaşadığı ilişkiyi kendisiyle bütünleştirir ve ilişkiyi kendi kimliği haline getirerek bağımlılık yaratır. Bunun nedenine baktığımızda; travmaların, olumsuz çocukluk deneyimlerinin, bağlanma stillerinin, düşük öz saygının etkili olduğuna şahit oluyoruz. Peki nedir bu ilişki bağımlılığının belirtileri?

-İlgi ve sevgi odağında olma ihtiyacı 

-Değersizlik, yetersizlik, onaylanma ihtiyacı ve düşük öz saygı

-Kendi kararlarının olmaması ve “hayır” diyememek

-İlişkide karşı tarafı sürekli kontrol etme davranışı

-Özel alana saygı duymama ve kendi sınırlarının koyulmaması buna bağlı olarak sürekli birlikte olma isteği

-Terk edilmekten ve sevilmemekten korkma

-Geçmiş ilişkilerinde olumsuz deneyimler yaşanması 

-İlişkisi olmadığı taktirde kişinin sanki tüm değerlerini kaybedeceği düşüncesi

İlişki bağımlılığı kişiden kişiye ve ilişkiden ilişkiye farklılık gösterir ancak yukarıda bahsedilen maddelerden ortak olarak çıkarım yapmak mümkündür. 

İlişkilerde bağımlılık oluşturan davranışlar ise:

-Kendi ihtiyaçlarını görmezden gelmek

-Sınır ve özel alanların olmaması 

-Partnerin sevgi ve onay ihtiyacına aşırı ihtiyaç duyma

-Düşük öz saygı ve kendine değer vermeme

-Kontrol edici davranışların sıklığı

-İlişkide sıkça yaşanan sorunlar olarak görülebilir.

Birçok birey kendi kurduğu ilişki konusunda az fikir sahibidir. Öncelikle kendinizi ve partnerinizle aranızdaki ilişkinin dinamiğini incelemek beraber ilişkinin değerlendirmesini yapmak şeffaflığı getirecektir. Buraya kadar konuştuğumuz belirtilerden çoğunu yaşıyor ancak ne yapacağınızı bilmiyorsanız öncelikle:

-İlişkinizi değerlendirmeli ve farkındalıkla yaşamalısınız

-Kendi sınırlarınızı oluşturmalı ve partnerinizin sınırlarına saygı duymalısınız

-Öz saygınızı artırmaya yönelik çalışmalar yapmalısınız 

-İlişkiden beklentinizi ve ne istediğinizi gözden geçirmelisiniz

-Bağlanma stilleri hakkında bilgilenmelisiniz

Ve en önemlisi kendi kendinize halledemediğiniz durumlarda muhakkak profesyonel bir destek almalısınız. 

Bir sonraki konumuz olan “Çocuklarda duygu düzenleme becerileri” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. 

Online ve yüz yüze psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız ya da aşağıda belirtilen numarayı aramanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. 

Randevu için:0 (552) 140 76 77 arayabilirsiniz.

Instagram:psk.silabakac

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve golhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat etanj armatür juul iqos iluma