Gölbaşı Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı yapıldı...
Gölbaşı Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı yapıldı...
Gölbaşı Belediye Meclisi’nin 2025 yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı başkanlığında yapıldı.
Gölbaşı Belediye Meclisi’nin 2025 yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı başkanlığında yapıldı.
Toplantıda ilk olarak başkanlık yazıları ve gündem maddeleri görüşüldü. Ardından meclis üyeleri tarafından sunulan önergeler değerlendirilerek gündeme alındı. Gündemde yer alan maddeler, meclis üyelerinin görüş ve önerileri doğrultusunda ele alınarak karara bağlandı.
ODABAŞI’DAN GÜNEY PARK VE SEYMENLERE TAHSİS AÇIKLAMASI
Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, belediye meclis toplantısında Güney Park bölgesi ve ilçedeki kültürel alanların geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda BBP Grup Başkanvekili Ali İhsan Güçlü’nün Güney Park’ın adının değiştirilmesi ve bölgedeki yapının Seymenlere tahsis edilmesi yönündeki önerisi destek görürken, Odabaşı da bu öneriye katıldığını ifade etti.
Başkan Odabaşı, “Güney Park’ımızda bulunan yapıyı Ankara Kulübü Derneğimize tahsis etmek istedik. Ancak geçmişte orası tamamlanamamış ve Sayıştay denetimi kapsamında belirli bir süre verilmişti. İlgili müdürlüklerimize talimat verdim. Yapım zamanı geldi. Tadilatını yapalım, Seymenlerimize tahsis edelim ve çocuklarımızın bu kadim geleneği sürdürmeleri için teşvik edelim.” dedi.
Odabaşı ayrıca, ilçenin tarihine sahip çıkacak bir Ankara Evi Müzesi kurmak için yer arayışlarının sürdüğünü belirterek, “Ankara Evi Müzesi” yapalım. Gölbaşımızda geçmişimizden, ecdadımızdan kalan birçok hatıra var. Gelenek ve göreneklerimizi yaşatan bir müze oluşturalım.” ifadelerini kullandı.
MODERN MEYDAN PROJESİNDE SÜREÇ HIZLANDI
Belediye binasının arka kısmında planlanan ve ilçenin simgesi olması hedeflenen meydan projesinde süreç hız kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli yürütülen projeyi “sadece günü kurtarmak değil, gelecek nesillere miras bırakmak” olarak tanımlayan Odabaşı, bu hedefin önündeki en büyük engellerden biri olan mevcut öğretmenevi binasının “kaçak” statüsünde bulunduğunu da gündeme taşıdı.
Başkan Odabaşı, “Geçmişte atılan hatalı imzalar nedeniyle kaçak konumuna düşen mevcut bina, Gölbaşı'na yakışmıyor. Yeni bir arsa belirledik. Hayırseverlerin desteği ve devletin imkânlarıyla bu yapıyı daha modern bir alana taşıyarak, mevcut alanı asıl işlevi olan meydan projemize kazandıracağız. Öyle bir meydan yapalım ki Gölbaşı’nın simgesi hâline gelsin. Gelecek nesillerimize, ardından dua edilecek eserler bırakmak istiyoruz.” dedi.
Ayrıca belediyenin hizmet dağıtım stratejisine yönelik eleştirilere de değinen Odabaşı, hastanelerdeki acil servis işleyişini örnek göstererek kaynakların adaletli ve verimli kullanılacağını ifade etti.
HAYMANA YOLU VE TRAFİK DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
Haymana Yolu’nda yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulunan Odabaşı, bölgede yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm sürecine dair şu ifadeleri kullandı: “Mevcut Haymana Yolunu beğenmiyorum. Orada hafriyatçılar var zamanında buraya taşınmışlar burada belediyenin de hatası var. Haymana Yolu’nda ciddi işgaller var. Fen İşleri ekiplerimiz gerekli yazışmaları başlattı; bu süreçte Ankara Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışıyoruz. O bölgede ki yan yol çıkışını açarak hem trafiği rahatlatacağız hem de bölgeyi işgalden kurtaracağız.” dedi.
GÜÇLÜ’DEN BELEDİYEYE DİLEKÇE ELEŞTİRİSİ
BBP Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Ali İhsan Güçlü, başkanı olduğu bir sivil toplum kuruluşu adına yaklaşık 8 ay önce belediyeye dilekçe verdiklerini ancak bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi.
Güçlü; “Başkanı olduğum bir sivil toplum kuruluşu adına yaklaşık 8 ay önce belediyemize bir dilekçe verdik. Ancak bugüne kadar dilekçemize olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamadık. Belediyemizin bu tavrı, yönetimin yaklaşımını gösteriyor. Biz de buna göre bir tavır alırız. Belediyemize verilen her dilekçenin veya her önergenin kabul edilmesi ya da yerine getirilmesi gibi bir zorunluluk yoktur fakat biz burada meclis üyeliği yapıyoruz; dilekçe verebiliriz, vatandaş da verebilir. Ancak kanunlarımıza göre verilen dilekçelerin makul bir süre içerisinde cevaplandırılması gerekiyor. Belediyemizin kurumsal yapısından kastımız budur” dedi.
GÜNEY PARK VE SEYMEN KÜLTÜRÜ VURGUSU
Gölbaşı’nda gençlere yönelik kültürel ve sosyal projelerin artırılması gerektiğini belirten Güçlü konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı.
“Gölbaşılı gençlerimize Ankara’mızın tarihini anlatacak faaliyetler yapabiliriz. Gölbaşı’mızda Güney Park’ımız var. Bir parka ya da herhangi bir yere isim verilirken ilçemizin tarihiyle uyum sağlayabilecek isimler tercih edilirse daha iyi olur. Seymenlerimizin çok büyük önemi var. Bu parkımızın isminin Seymenler olması, parkın içerisinde Ankara mimarisine uygun yapıların bulunması ve Seymen kültürüne hizmet eden sivil toplum kuruluşlarının da yer almasıyla gençlerimizin bu kültürü doğru bir şekilde öğrenebilecekleri bir merkez yapılmasını talep ediyoruz. Gölbaşı, Savunma Sanayiinin beyni hâline geldi. İlçemize ciddi yatırımlar yapılıyor. İlçemizde bulunan kamu kurumlarıyla iş birliği yapılarak gençlerimizin bu firmalarda çalışmasını sağlayabiliriz. Ayrıca sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda düğün yapacak arkadaşlarımıza destek verilmesi noktasında da taleplerimiz oldu. Hem Büyükşehir Belediyemiz hem de Gölbaşı Belediyemiz 65 kilometrelik bir alanda hizmet vermeye çalışıyor. Biz onların zorluklarının farkındayız. Bu nedenle aşırı taleplerimiz ya da çok yüksek beklentilerimiz yok. Sadece öncelikli ihtiyaçların karşılanmasını istiyoruz.” dedi.
TEK YAPI KOOPERATİFİ PLANI OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Gölbaşı Belediye Meclis Başkanvekili Selçuk Dağdelener başkanlığında gerçekleştirilen Gölbaşı Belediye Meclisi’nin temmuz ayı ikinci oturumunda, toplantıya gelen 3 adet başkanlık yazısı ve gündem maddeleri görüşüldü.
Gündemin 12. maddesi kapsamında görüşülen, Kızılcaşar Mahallesi’ndeki Tek Yapı Kooperatifi Alanında Sosyal Donatı Alanlarının Yapı Yüksekliklerinin Değiştirilmesi İle Muhtelif Alanlarda Düzenlemeler Yapılmasını İçeren 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planına İlişkin İmar, İstimlak ve Emlak Komisyonu Raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu maddeye AK Parti, MHP ve BBP grupları ‘RET’ verdi.
“BİRÇOK KONUDA MAALESEF CEVAP ALAMIYORUZ ”
MHP Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Uğur Mirza, ret oyu verdikleri komisyon raporuna ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Geçen ay bu yazının eklerini talep ettik, ancak hâlâ tarafımıza gönderilmedi. Her zamanki gibi ricamız şudur; yazıların ekleri bizlere iletilirse, konuları daha sağlıklı değerlendirme imkânımız olur. Bu konu daha önce Büyükşehir Belediyesinden geri döndü. Ancak hâlâ neden geri döndüğünü tam olarak anlayabilmiş değiliz. Biz burada gerekli uyarılarımızı yapmıştık. Aynı siyasi parti tarafından yönetilen belediyeler olmasına rağmen, buradan geçen bir konu Büyükşehir Belediyesinden geri gönderildi. Ayrıca plancımızın Tek Yapı Kooperatifi adına vekâleti var mı? Bu soruyu geçen yıl da sormuştuk ancak herhangi bir yanıt alamamıştık. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da maalesef cevap alamıyoruz.” dedi.
BBP Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yıldız ise konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yıl önümüze gelen dosyada bir eksiklik var. O bölüm dosyadan çıkarıldı. Daha önce emsali yüzde 10 olan günübirlik tesis alanının emsalinin yüzde 100'e çıkarılması talep ediliyordu. Ayrıca parselin imar türünün günübirlik tesis alanından koleje dönüştürülmesi isteniyordu. Bir yerin imar türü değiştirilecekse bunun 1/5000 ölçekli nazım imar planıyla yapılması gerekir. Ancak Gölbaşı Belediyesi'nin 1/5000 ölçekli plan yapma yetkisi bulunmuyor. Dolayısıyla bu düzenleme Büyükşehir Belediyesine, 1/5000 ölçekli plan yapılmış gibi göndermiş olduk."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
